Symptoombestrijding

 door Koos 


Goede vrienden zullen we wel nooit worden, mijn huisarts en ik. Ik zie hem de laatste jaren regelmatig, maar nooit langer dan een paar minuten. Even snel vertellen wat de klachten zijn, en voor ik halverwege mijn verhaal ben zit dokter Pil achter zijn computer al driftig een receptje uit te tikken. Alstublieft meneer Koos, veel succes, volgende patiënt! Bezwaar maken helpt niet: wat nou, doorverwijzen, probeer eerst maar eens de voorgeschreven medicijnen…

Mijn ‘geneesheer’ is wat deze pillenschuiverij betreft helaas geen uitzondering, integendeel zelfs. De meeste huisartsen hebben een zeer algemene kennis, weten een beetje van dit en een beetje van dat, en doen zolang je niet half dood bent voornamelijk aan symptoombestrijding. Hun doel is om de pijn en de klachten te laten verdwijnen, naar de achterliggende oorzaak wordt pas gekeken als je voor de zoveelste keer komt aanzetten met hetzelfde probleem. Als de pillen, zalfjes en druppeltjes op zijn, de klacht weer is teruggekeerd en de alarmbellen eindelijk beginnen te rinkelen. Lang leve de moderne geneeskunst.


Ik heb het al zo vaak meegemaakt… Hoofdpijn? Neem een Paracetamolletje joh. Last van maagzuur? Hier heb je wat maagzuurremmers. Eczeem? Hoppa, een zalfje. Een allergie? Deze tabletten helpen tegen alle jeuk! Spierpijn? Neem wat pijnstillers en ga eens wat meer sporten man! Een heuse infectie? Ach, we hebben antibiotica in overvloed, er zit vast wel een middeltje tussen dat werkt. Benauwd? Minder roken! Slapeloosheid? Hier, wat tabletten waarvan je gegarandeerd in coma raakt. Stress? Haal wat Prozacjes bij mijn apothekersvriendjes, hele volksstammen varen er immers wel bij.

En dan kom je bij die apotheker, stuurt die je weer terug naar de huisarts… “Deze medicijnen conflicteren met de andere medicijnen die u al slikt, mijnheer. U moet eerst even bij de huisarts langs en u een maagwandbeschermer voor laten schrijven!” Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Mijn oma slikt medicijnen voor haar hart, vaten en bloeddruk, medicijnen voor haar maag om de bijwerkingen van die eerste medicijnen tegen te gaan, medicijnen tegen misselijkheid die veroorzaakt wordt door de maagtabletten, en die laatste medicijnen helpen haar bloeddruk weer om zeep… Maar gelukkig heeft ze nu een prachtig medicijnenkistje, met labels waar precies op staat wat ze wanneer moet slikken. Is dat even boffen?


En maar klagen dat ze het zo druk hebben, die huisartsen. En Den Haag maar bezuinigen op die dure gezondheidszorg. De apothekers duwen ons steeds goedkopere, merkloze medicijnen door de strot (als ze dezelfde werking hebben, waarom waren die andere dan zo duur?), de zorgverzekeraars staan te popelen om ons een hoger Eigen Risico op te leggen. En niemand vraagt zich af waarom. Ja, ‘we leven ongezond’. Die smerige rokers drijven de kosten op. De jeugd feest en zuipt zich naar de kloten, er zijn veel te veel snackbars en dan heb je natuurlijk ook nog grote groepen mensen lekker lui thuis op de bank liggen in plaats van zich plat te werken voor een minimumloon. Iedereen is schuldig, behalve de gezondheidsmaffia zelf.

Ondertussen worden de alternatieve geneeswijzen verketterd. Worden mensen die wel serieus bezig zijn met de werkelijke mechanismen van ziekte en gezondheidsprocessen over één kam geschoren met Jomanda en andere al of niet paranormale charlatans en handopleggers. Want de gezondheidszorg mag dan wel duur zijn, concurrentie wordt niet geduld. Nee, privatisering en marktwerking, dát is de oplossing... De gezondheidszorg is een miljardenindustrie, huisartsen krijgen zelfs bonussen van fabrikanten als ze alleen hún producten voorschrijven en we moeten vooral lekker blijven symptoombestrijden. Want stel je voor dat dié geldstroom opdroogt, dát zou pas echt een bittere pil zijn…Reageer