In Naam Des Heeres I: Hypotheekpolitie

  door Marc Appels  


Vorige week was er de ‘affaire’ met korpschef Welten van de Amsterdamse politie. De man nam een voorschot op (tegen) het nog niet bestaande boerkaverbod, en heel Nederland struikelde over hem heen. Ik struikelde pas vanochtend, en behoorlijk finaal, over een andere korpschef: Frans Heeres van de politie Midden- en West-Brabant. Deze diender heeft in de Raad van Korpschefs, het overleg van alle korpschefs in Nederland, de portefeuille ‘aanpak hennepteelt’ en kwam vandaag met zijn eigen voorschotje.

Wat ik me afvraag: hoe gaat dat in dat beraad met al die korpschefs bij elkaar? Heeft Welten vorige week van zijn collega’s te horen gekregen dat hij zich niet heeft te bemoeien met nog niet bestaande wetgeving, of zelfs maar het invullen daarvan? En hebben ze deze week tegen Heeres gezegd dat hij zich wél met nog niet bestaande wetgeving en invulling mag bemoeien? In ieder geval is heer Heeres al naar de banken gestapt met een voorstel om hypotheken aan wietkwekers die in hun eigen huis telen te kunnen ‘afbouwen’. Om ze hun huis af te nemen dus.

Deze actie is volkomen in strijd met de ‘Trias Politica’, de scheiding der machten die de basis van ons rechtssysteem vormt. De politie is de UITVOERENDE macht! Of hebt u allen die achter deze draconische onzin staat nog nooit gehoord van een POLITIESTAAT? En van een kaalplukteam? Heeres wekt de indruk namens velen te operen. Nou meneer Heeres, in ieder geval niet namens mij. Ik ben het er niet mee eens dat u thuiskwekers – ook nog eens debet aan uw eigen povere, repressieve visie – bovenmatig en bovenwettig wilt gaan straffen (artikel 1 van de grondwet, kent u die nog van de Politieacademie?). En dat u daarbij ook nog eens doodleuk mijn volksvertegenwoordiger passeert…


Reageer