Vooral voor Heeres: softdrugs, wat dan wel?

  door Marc Appels  


Om maar meteen met de deur in de coffeeshop te vallen: softdrugs dienen gelegaliseerd én gereguleerd te worden. Door het halfslachtige beleid van de laatste jaren kom je echter niet zomaar tot deze oplossing van het steeds groter wordende probleem. Dé meest gerookte wietsoort van dit moment, en dus ook de ‘drager van de markt’, is namelijk een harddrug: lampenwiet!

Wat er vóór de legalisatie dus al moet plaatsvinden is een wetenschappelijk onderbouwde manier om de THC-gehaltes in softdrugs te meten. Die gehaltes dienen vervolgens op de verkoopverpakkingen te komen. En coffeeshops dienen door de wetgever verplicht te worden om alleen maar softdrugs met een THC-gehalte ‘op het etiket’ te mogen verkopen. Vergelijkbaar met de alcoholpercentages die wettelijk op elke fles moeten staan. Daarnaast moet ook nog eerst vastgesteld worden bij wat voor percentage THC de drug een hárddrug is. Bij alcohol is dit 12%. Daarboven is sterke drank, daaronder is ‘zwak alcoholisch’ (bier en wijn). Maar doordat legalisatie al zo lang is uitgesteld ben je er dan nog lang niet.


Nieuwe wietsoort

De softdrugsmarkt groeit namelijk nog steeds! Daarom ‘liften’ er ook steeds meer bendes mee. Als je nú de zware lampenwiet verbiedt, maak je die markt helemaal overspannen (en nóg meer bendes dolblij). Ook daar dienen dus eerst andere dingen te gebeuren. Productie door de overheid, of in ieder geval door de overheid gecontroleerd. Diezelfde overheid zal een nieuwe lampenwietsoort moeten ontwikkelen die kortstammig en dus snel en massaal produceerbaar is, om aan de grootte van de markt te voldoen (en daarmee de instap van bendes en criminele neveneffecten te voorkomen). Daarnaast zal die nieuwe wietsoort veel minder THC moeten bevatten om de gebruikers te beschermen.

Helaas ben je er ook dan nog steeds niet. Softdrugs zijn namelijk een consumptie-artikel. En zullen dus door de warenwet gecontroleerd moeten worden. Toezicht op de productie en of die niet is ‘opgepept’ door allerlei insecticiden bijvoorbeeld. En in het geval van THC-proeven in het verkeer zal ook eerst nog eens moeten worden vastgelegd bij welk ‘promillage’ THC een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid. Boven die grens zal dus net als bij alcohol een rijverbod opgelegd kunnen worden.


Mentaliteitsverandering

En dan nóg is het niet zover. Naast het ontwikkelen van een nieuwe, niet zo ‘agressieve’ lampenwietsoort, zal een vernieuwd vrijgeven van de productie van de zogenaamde buitenwiet een heel goede ondersteuning zijn om de huidige lampenwietgebruiker te helpen in zijn mentaliteitsverandering. Zeg maar rustig de afkick die velen, vooral jongeren, zullen hebben bij het roken van dat nieuwe door de overheid gecontroleerde wietje. Stop daarom snel met die campagnes waarbij blowend Nederland steeds meer gecriminaliseerd wordt. Begin nú met campagnes om de drinkende en de blowende culturen elkaar te laten (her)kennen. Juiste informatie, die steeds meer Nederlanders helaas nodig blijken te hebben. Stop met het schofferen van Artikel Eén van de grondwet over gelijke gevallen die gelijk behandeld dienen te worden. Maak een écht wettige basis voor coffeeshops, die vergelijkbaar is met slijterijen.

Tot slot zal ook de prijs gecontroleerd dienen te worden. Met een massale productie door de overheid kun je daar zelfs grip op krijgen. Uiteindelijk is het zo dat voor alle bendes en criminelen geldt wat Frank Zappa al ooit zong: “We’re in it only for the money”. Haal de poen uit de softdrugs en ze worden weer echt soft. En voor die toekomstige blower zal weer gelden: Een tevreden roker is geen onruststoker!


Reageer