Dierenleed is mensenleed

 door Marc Appels 


Sinds een jaartje ben ik aquariumliefhebber. Jawel, en sinds kort houd ik een koppeltje zogenaamde Dwerg Goeramies. De ‘voorschriften’ voor deze goerami-ukken zijn duidelijk: ze hebben een bak van minimaal 80 centimeter lengte nodig. Mijn duo moet het met slechts 30 centimeter doen. En dus ben ik in overtreding. Maar voor u nu de dierenbescherming gaat bellen toch eerst het volgende.

Dertig centimeter in plaats van tachtig, prima. Maar wie heeft dat bepaald? Experts kunnen u vast vertellen dat zo’n vis nu eenmaal een minimale bewegingsvrijheid moet hebben. Bij de natuur zelf kan een aquarium het echter nooit halen. Al sjouw je een bak van dertig meter te voorschijn, dan nog valt dat in het niet bij de beek of het meertje waar de soort, welke soort dan ook, oorspronkelijk vandaan komt.

Bij de oorspronkelijke natuur kan helemaal niets het halen. Tropische vissen worden pas sinds een jaar of honderd in aquaria gehouden. Wijzelf leven sinds nauwelijk 20 jaar in door CV verwarmde, volledig geïsoleerde woningen. Of in flats. Op driehoog achter. Onze echte ‘domesticatie’ is amper begonnen!

Toch lijken de zorgen over ons eigen welzijn in het niet te vallen bij die van allerlei diervriendelijke clubs als ze het hebben over dierenwelzijn. Toegegeven, gecastreerd worden zonder verdoving lijkt me geen lolletje. Maar schaamlippen weghalen mét verdoving ook niet! En het ‘op elkaar gepakt zitten in kale betonnen hokken’ lijkt me ook op veel mensen van toepassing. Evenals het ontbreken van ‘direct daglicht, buitenuitloop en wroetgelegenheid’.

Wees gerust: het biologisch gehouden varken (de term alleen al...) voldoet wat betreft het bovenstaande aan alles wat goed is. Om uiteindelijk evengoed als een stuk vlees op iemands bord terecht te komen. Maar dan van een milieubewust persoon. Die begaan is met dieren. Nou, dan ben ik liever begaan met mensen.

Het staat natuurlijk iedereen vrij om met vlees eten op te houden. Ga bijvoorbeeld lekker vis eten. Zolang het maar niet die van mij zijn...Reageer