Superman

 door Marc Appels 


Vrouwen die een godsdienst aanhangen: ik vind het op zijn minst raar. Immers, alle wereldgodsdiensten zijn opgericht door mannen, en ook nog eens door het soort van mannen dat de dierlijke dominantie van de jager nog steeds boven alles stelt. Alpha-mannen, met baarden (Roald Dahl!).

Naar het schijnt zijn wij echter geen dieren meer. Onze hersenen zijn gaan groeien, althans bij de meesten. Maar, en ook dat is voor sommige mannen nog steeds nieuws: bij het vrouwelijk gedeelte van ons ras heeft eveneens een aanzienlijke vergroting van de schedelinhoud plaatsgevonden. Vandaag de dag lijkt het soms zelfs wel of enkel en alleen de hersenen van vrouwen nog doorgroeien!

Ondertussen hebben wij mannen onze vermeende dominantie al zo’n 170.000 jaar vastgelegd in onze sociale, economische, maar vooral ook in onze godsdienstige systemen. In al die systemen is ‘het zaakje’ naar de vrouwen toe volledig dichtgetimmerd. In de meeste wereldgodsdiensten wordt de vrouw zelfs als onrein gezien, en om die reden alleen al als minderwaardig. Wij mannen hebben meestal toch al niet zoveel op met vrouwenzaken. We praten liever over auto’s, voetbal of politiek. Geboorte en bloed, luiers en poep, Post Natale Depressie of inscheuren? Laat die gifbeker maar lekker aan ons voorbijgaan, zo is ook anno 2011 nog de basishouding van de meeste mannen.

Vreemd dus eigenlijk dat de Dolle Mina’s of de verschillende feministische golven daarna nooit expliciet de kerken cq. de godsdiensten hebben aangepakt. Vrouwen geen hand (mogen) geven, vrouwen uitsluiten van de echte machtsposities (leve Ségolène en Hillary), bij overspel de vrouwen stenigen en de man vrijuit laten gaan, vrouwen afzonderen tijdens hun maandelijkse stonde, vrouwen ‘ontdoen’ van hun genotsknobbeltje: het zijn allemaal dezelfde uitingen van onderdrukking. Een onderdrukking die door alle huidige systemen, maar vooral door de godsdiensten, nog steeds goedgekeurd en rechtgeluld wordt. Met (bij)geloof, vooroordelen en macho redeneringen uit reeds lang vervlogen tijden.

Dat u dit zich dit maar eens gaat realiseren, dames, de volgende keer dat u voor uw god bidt. Uw god, die volgens zijn mannelijke oprichters de mens geschapen heeft met een in de basis aanwezige zeer onrechtvaardige ongelijkheid. En vertel die god dan maar meteen dat een echte kapitein ook door de Rode Zee vaart!Reageer