Fundament

 door Marc Appels 


De “Bible Belt” in America is van oudsher heel behoudend. Men verkondigt daar het gristenDOM. ‘Terug naar af’ is een ook goede samenvatting. Toch heeft diezelfde Bijbelgordel al jaren geleden de kracht van tv-predikanten en het internet ontdekt. Inderdaad, “If you can not beat them, join(t) them!” Deze Amerikaanse gristenen ontdekten daarbij ook nog eens het principe van “Iemand met de eigen wapens bestrijden”. Zo werd en wordt de ‘missing link’ gebruikt om het gehele Darwinisme te verwerpen en te bestrijden. Jawel, vrolijk leentjebuur spelen bij een moderne wetenschap, wiens verdere ontwikkelingen totaal worden ontkend!

Helaas of gelukkig – een kwestie van visie – ontstond in diezelfde jaren ook een Bijbelgordel in Nederland. Die hebben echter pas recent het principe van “sla ze met hun eigen ongemak om de oren” ontdekt. En dus predikt een gristelijk schoolbestuur – met zeggenschap over zo’n 2000! scholen – deze week voor een hernieuwde invoering van gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes. Jongens hebben namelijk gemiddeld zo’n twee jaar achterstand in taalontwikkeling op meisjes. Wetenschappelijk gezien een feit. Maar diezelfde wetenschap heeft al héél lang geleden ook een heleboel andere dingen over de psychologie, sociologie en seksuologie van de mens ontdekt.

Ondanks het waanidee van dit soort besturen dat hun fundamentalisme ook daadwerkelijk fundamenten hééft, moet je eigenlijk als volwaardig lid van deze samenleving behoorlijk schrikken van deze nieuw voorgestelde ‘scheiding der seksen’, óók of juist op grond van ontwikkelingsverschillen. Het gristendom dat ik heb meegemaakt, was gebaseerd op SAMEN. Op ván en mét elkaar leren. De ‘beschermde opvoeding’ bestaat niet meer. Fundament van onze huidige samenleving is juist dat – vroeg of laat – iedereen met alles en iedereen te maken krijgt. Dáár zou ons onderwijs zich op moeten richten. Neen hoor, zegt ook de minister van onderwijs, die “wel wat in het idee ziet”…Reageer