Leven in een ratrace?
De ratrace van de maatschappij
Zijn wij met ons massabewustzijn bezig aan een ratrace? Een reeks eindeloze en zich herhalende acties waarmee we succesvol willen zijn? De term ratrace geeft aan dat het resultaat van de eindeloze handelingen geen uitzicht biedt op succes. In de huidige samenleving wordt de ratrace gezien als het eindeloos streven naar meer geld, meer succes en meer erkenning. Mensen zijn altijd bereikbaar en taken kunnen steeds sneller worden gedaan. Er zijn immers talloze apps en er zijn robots die taken uit handen nemen. Dus dan kunnen er nog meer activiteiten worden gecombineerd. Voor je het weet sta je op elk uur van de dag, iedere dag, aan.
Leven om te werken, toch?
Ongeveer één op de zes werkenden in België en Nederland hebben burn-out klachten. Denk aan chronisch moe zijn, slecht slapen en gevoelens van angst en depressie. Van oudsher is de opvatting dat je blij mag zijn dat je werk hebt en dat deadlines en werkdruk erbij horen. De druk van steeds meer en sneller te moeten presteren wordt tegenwoordig al tijdens een studie of al aan het begin van een werk carrière voelbaar. Ook steeds meer jonge mensen ervaren burn-out klachten.
Hoe stap je uit jouw ratrace?
Hoe kun je het tij keren als je merkt dat je in een ratrace bent beland zonder dit nog te willen en je ervaart vermoeidheid of zelfs uitputting? En je wilt anders gaan leven? Sommige mensen gaan rigoureus te werk en zeggen een vaste baan op. Zij gaan op wereldreis of gaan op zoek naar een ander werkveld en creëren fysieke afstand. Wil je dit niet en wil je in het hier en nu zaken anders aanpakken? Hieronder volgen een paar suggesties die je kunt volgen:
● Spreek je uit.
Praat over je zorgen en frustratie met een vriend(in), je partner, of je leidinggevende. Door te praten worden dingen vaak helderder en wordt duidelijk waar de schoen knelt.
● STOP.
Als je gedachten blijven doorgaan en je draait steeds hetzelfde stress filmpje af in je hoofd, stop dan bewust. Richt je aandacht bewust op iets anders, ga mediteren of sporten om je aandacht te verplaatsen. Dat geeft daarna vaak ruimte. Meditaties zijn overal op internet te vinden en je kunt dit net zo kort of lang doen als je zelf wilt.
● Maak het grote probleem klein.
Schrijf je probleem, je zorg of je project op en deel het op in onderdelen. Met schrijven krijg je meer rust in je hoofd. Verdeel je taak of acties in kleine, haalbare stappen en werk alles stap voor stap uit.
● Bepaal wat je belangrijk vindt
Kijk wat de hoofdprojecten in je leven zijn en of de manier waarop je ze invult passen bij wat jij graag wilt in het leven. Loop je vanzelf mee in de maalstroom of bepaal je je eigen prioriteiten? Laat je je acties beïnvloeden door wat anderen vinden of door wat jij belangrijk vindt in je leven?
Wil je na het lezen van dit artikel dieper op deze materie ingaan of kun je wel wat meer hulp gebruiken? Dan kun je overwegen in gesprek te gaan met een psycholoog of een personal coach om je te helpen om zaken op een rij te zetten, keuzes te maken en naar oplossingen te zoeken. Hopelijk heb je met dit artikel een eerste idee over hoe jij jouw eigen raceplan kan maken.
Uit de ratrace stappen is best te doen. Zoveel mensen zijn er mee bezig. Gewoon starten!