4 spelletjes om te doen op de speelplaats

De leukste spelletjes om op de speelplaats te spelen

Bewegen is gezond. Scholen zorgen er daarom ook voor dat hun leerlingen iedere dag lekker veel kunnen bewegen. De meeste kinderen vinden het heerlijk om zich lekker uit te kunnen leven tijdens de gymles. Maar ook het spelen op de speelplaats geeft de kinderen veel plezier.
Op steeds meer scholen wordt de speelplaats vernieuwd. Er komt meer groen op de speelplaatsen en de nieuwe speeltoestellen nodigen kinderen uit om heerlijk te spelen samen met hun vriendjes en vriendinnetjes.
Er worden ook veel spelletjes op de speelplaats gespeeld. Spelletjes zijn niet alleen leuk, ze zijn ook leerzaam voor kinderen. Zo leren ze om te gaan met winnen en verliezen, verbetert hun motoriek, oefenen ze hun sociale vaardigheden en stimuleert het hun creatieve denken.
Deze vier spelletjes zijn voor jonge en oudere kinderen leuk om te spelen op de speelplaats:

Verstoppertje spelen

Verstoppertje spelen is een klassieker onder de spelletjes die op het schoolplein gespeeld worden. Het spel wordt gespeeld met een groepje kinderen. Een van de kinderen begint met de ogen dicht tot een bepaald getal te tellen, de andere kinderen zoeken zo vlug als ze kunnen een goede verstopplek. Als de teller klaar is met het tellen, roept hij of zij:” wie niet weg is, is gezien. Ik kom” en gaat alle kinderen proberen te zoeken.
Het spel verstoppertje spelen heeft een aantal leuke variaties. Zo kan het gespeeld worden met een ‘buutplaats’. Dat is een vooraf afgesproken plek waar de verstopte kinderen naar toe proberen te rennen zonder dat de teller hen gezien heeft. De teller rent ook naar deze plek als hij een van de kinderen gevonden heeft.
Een andere, nieuwere variant is het spel ‘tien tellen in de rimboe’. Een kind telt van tien naar nul, de anderen verstoppen zich binnen deze tien tellen. De teller mag niet van de plek komen om iedereen te vinden. Lukt dit niet dan wordt er van negen tot nul geteld waarbij iedereen nog sneller een nieuwe verstopplek zoekt. Zo gaat het spel door totdat iedereen gevonden is.

Tikkertje

Nog een spel dat al jarenlang gespeeld wordt op het schoolplein is tikkertje. Een kind is de tikker en moet proberen de andere kinderen, die hard wegrennen, zo snel mogelijk te tikken. Ook dit spel heeft een heleboel varianten bijvoorbeeld tikkertje met verlos. Als je getikt wordt ga je stilstaan totdat een andere speler je komt verlossen. Je mag dan weer meedoen aan het tikspel.

Knikkeren

Op veel speelplaatsen zie je knikkerpotjes en wordt er naar hartenlust geknikkerd. Doel van dit spel is om zo snel mogelijk al je knikkers in het potje te krijgen. Je wint dan ook de knikkers van je tegenstander.

© Pexels

Touwtje springen

Touwtje springen, wie ken het niet. Lekker alleen aan de slag met je springtouw of samen met andere kinderen heerlijk springen. Tijdens het springen moet je proberen het touw niet te raken met je voeten. Er zijn een heleboel leuke liedjes dit tijdens het touwtje springen gezongen worden. Pret verzekerd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *