3 ziekten die bijna alle kleuters doormaken

Er zijn tal van kinderziekten, die vrijwel alle kinderen in hun kleuterjaren meemaken. Dat is heel vervelend voor ze, maar ze moeten hier even doorheen om er daarna weer sterker uit te komen. Maar wat zijn eigenlijk de drie meest voorkomende ziektes waar kleuters mee te maken krijgen? Je leest het in dit artikel!

1. Waterpokken

Waterpokken is een ziekte die nagenoeg het meest voorkomt onder kleuters en waar eigenlijk bijna geen kleuter aan ontsnapt. Dit virus verspreidt zich door de lucht via minieme druppeltjes, bijvoorbeeld als een kind hoest of niest. De waterpokken zijn mede hierom een zeer besmettelijk virus. Je kind krijgt last van blaasjes, vlekjes en korstjes op de huid. Helaas is er geen medicijn tegen de waterpokken en zal je kleuter hier even doorheen moeten. Maar geen zorgen, want doorgaans zijn de waterpokken na ongeveer 10 dagen weer over.

Heeft je kleuter last van jeuk door waterpokken? Dan kun je voor hem of haar een speciale lotion (zoals zinkzalf), poedervorm of gel kopen, die de jeukklachten verminderd en de waterpokken wat dragelijker maken voor je kind. Zorg er verder voor dat je kleuter korte nagels heeft. Als hij of zij zich gaat krabben, dan is de kans op littekens met korte nagels een stuk kleiner.

2. Rode hond

Een tweede veelvoorkomende kleuterziekte is Rode hond. Rode hond is een virusinfectie die vaak begint met een verkoudheid. Daarna krijgt je kleuter allemaal rode vlekjes op de huid. Door hoesten, praten, niezen, maar ook door handen schudden en via voorwerpen verspreidt het virus zich van kleuter op kleuter.

Laat je kleuter bij Rode hond lekker veel water drinken. En zorg ook voorvoldoende nachtrust voor je kleuter, als deze de Rode Hond heeft. De ziekte duurt vaak maar enkele dagen. Je kleuter mag met rode hond gewoon naar school toe, of naar het kinderdagverblijf.

3. Mazelen

Een derde kleuterziekte die vaak voorkomt, zijn de mazelen. Dit begint ook vaak met een verkoudheid (vaak met koorts), rode ogen en een hoop gehoest. Kenmerkend zijn witte vlekjes in de mond van je kleuter. Na een paar dagen krijgt je kind ook rode vlekjes in het gezicht en vervolgens rode vlekjes over het gehele lichaam. De rode vlekjes kleuren langzaam bruin bij. Enkele vlekjes samen kunnen tot grotere vlekken leiden op het lichaam. In de meest erge gevallen kan een kind naast vlekjes ook last krijgen van een oorontsteking, een longontsteking of zelfs een hersenvliesontsteking, maar dit komt gelukkig maar vrij zelden voor.

Het virus verspreidt zich gemakkelijk via hoesten, niezen, via de handen en doordat he zich verspreidt via voorwerpen. Laat je kleuter daarom thuis als hij of zij de mazelen heeft. Geef je kind voldoende extra te drinken (dit kan ook via een waterijsje). Extra voedsel is in principe niet nodig. Laat je kind goed uitrusten!

© Pexels.com

Tot slot

Wat je kleuter ook voor kinderziekte heeft: laat je zoontje of dochtertje goed uitzieken en verzorg hem of haar goed. Kleuterziektes zijn niet te vermijden, maar je kunt er wel op de best mogelijke manier mee omgaan om het leed van je kind te verzachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *