Wat weet jij over gezonde groenten?

Groenten zijn gezond. Maar waarom?

Tenzij je allergisch bent voor bepaalde stoffen, geldt dat groenten heel gezond zijn en dat ze een onderdeel dienen te zijn van je menu. Voor de volledigheid, bij groenten praten over eetbare delen van een plant. De vormen van groenten lopen nogal uiteen. De aardappelen die we eten worden echter niet tot de groenten gerekend en ook peulvruchten niet. Daarentegen worden tomaten, komkommers, avocado’s en paprika’s weer wel groenten genoemd. Dat geldt ook voor eetbare paddenstoelen. Het is belangrijk om groenten voor consumptie goed met water te wassen. Dat is niet alleen om het stof en vuil weg te spoelen, maar er zouden nog resten van bestrijdingsmiddelen in kunnen zitten. Waarom zijn groenten gezond? Welke groentecategorieën kunnen we onderscheiden? Op die vragen gaan we nu in.

Waarom zijn groenten gezond?

Groenten bevatten de nodige mineralen en vitamines, zoals de vitamines A en C, ijzer, calcium, kalium, foliumzuur en ook bioactieve bestanddelen. De voedingsvezels die in groenten zitten, zorgen voor een goede bloedsuikerspiegel, verbeteren de stoelgang en geven je een verzadigd gevoel. Dankzij dat laatste effect zijn we minder genegen om veel te eten. Dankzij de bestanddelen van groenten verlagen we het risico op een hart- en vaatziektes, een aantal vormen van kanker, diabetes (type 2) en chronische ziektes. Welke bestanddelen het zijn die chronische ziektes voorkomen, is echter niet bekend. Vermoed wordt dat het een combinatie ervan betreft. Een vitaminepil is daarom niet echt een vervanging van groente. Uitgezonderd de avocado bevatten groenten weinig calorieën. Natuurlijk is er niet een enkele groente die alle genoemde stoffen bevat. Het is altijd belangrijk om gevarieerd te eten. Je kunt ook niet zeggen dat dezelfde groente altijd exact dezelfde samenstelling heeft. Die hangt ook af van de bodem waarin de groente wordt geteeld, de bemesting, het klimaat, het ras en het jaargetijde. Uit het oogpunt van duurzaamheid kan je het beste groente eten die lokaal en zonder verwarming wordt geteeld.

© Pexels.com

Groentecategorieën

We gaven al aan dat we moeten variëren bij het eten van groente, omdat ze divers zijn samengesteld en we alle goede ingrediënten in voldoende mate moeten binnenkrijgen. We kunnen onderscheid maken tussen de volgende groentecategorieën:

  • Groene bladgroenten
    Tot deze categorie horen onder meer spinazie, andijvie, sla, waterkers en postelein.
  • Koolgroente
    Bij koolgroente praten we over bijvoorbeeld savooi-, spits- en boerenkool, en verder Chinese, witte en rode kool.
  • Kruisbloemige groenten
    Onder andere broccoli, bloemkool en spruitjes worden tot deze groentecategorie gerekend.
  • Kiemgroenten
    Bij kiemgroenten kunnen we denken aan tuinkers, prei- en sojascheuten.
  • Bolgewassen
    Ui, prei en knoflook zijn voorbeelden van bolgewassen.
  • Stengelgroenten
    Onder de stengelgroenten scharen we onder andere asperge, rabarber, bleekselderij en artisjok.
  • Knolgroenten
    Tot de knolgroenten rekenen we bijvoorbeeld de wortel, rode biet, koolraap en radijs.
  • Vruchtgroenten
    Met vruchtgroenten doelen we op groenten als tomaat, komkommer, aubergine, courgette en avocado.
  • Paddenstoelen
    Bij paddenstoelen denken we al gauw aan champignons, maar er zijn ook morieltjes en oesterzwammen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *